St Leonard’s Kitchen (For George Clarke on Channel 4)

Working with materials such as cedar and copper offered huge scope to create something truly unique to fit in with, yet totally contrast with the exaggerated elegance of the room. By keeping the shape simple, the detail of the finish becomes more evident.

JB2
JB5

The Project

Brief

The first design collaboration between ourselves and creative consultant and stylist Jane Field-Lewis was a bespoke burnt cedar and copper kitchen for a period property in St Leonards on Sea, which was recently featured on architect George Clarke’s new Channel 4 programme ‘Old House New Home.Commissioned by George, we set about designing and creating an individual kitchen that was to use a unique combination of materials and finishes that architecturally worked within the stunning Regency/Early Victoria proportions of the space.

Vision

Keen that the kitchen retained an elemental form that is honest, simple and super cool, the details were kept to an absolute minimum. The colour palette limited to black and burnished/distressed copper, with the kitchen consisting of two components. Firstly, the alcove recess containing the oven, fridge and sink and secondly the monolithic island unit housing shelved storage. The two sections are positioned to maximise the visual relationship between each other and to fit seamlessly within the architecture.

Style

Working with materials such as cedar and copper offered huge scope to create something truly unique to fit in with, yet totally contrast with the exaggerated elegance of the room. By keeping the shape simple, the details of the finish becomes more evident.

JB8
JB3

The details

Worktop

Copper is such a versatile metal to work with, it has a rich colour and can be used in a wide variety of applications. We applied heat to form the front of the worktop around a curved former, leaving fantastic heat stains and work marks. Once this finish was decided upon, we treated the splashback in the same way, creating a spectrum of iridescent colours that can be seen through the window from the road.

Island

The monolithic island stands proud as the centrepiece of the kitchen. Shou Sugi Ban Cedar was used for its aesthetic properties, contrasting beautifully with the copper kickboard. Behind the kickboard is ample storage for kitchenware, with a single long, deep shelf stretching the length of the island.

Kitchen Units

Each unit is free-standing, made by hand using solid Pine, which was scorched with a naked flame to darken and match the Shou Sugi Ban Cedar cupboard doors. Using standard kitchen unit dimensions meant that a built-in under-counter fridge could be fitted, along side a beautiful black sink and tap.

JB1edit
JB6edit